Hummus na każdą porę dnia, Coś dla zdrowia
s
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Hummus na każdš porę dnia2013-10-10 11:29:00Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Mimo to w Polsce hummus jest mało znany. Czas na nadrobienie zaległoci, tym bardziej, że jego podstawš jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właciwoci zdrowotne.Hummus na każdš porę dniaHistoria powstania hummusu sięga tysięcy lat wstecz. Dzi znajdziemy go w menu chyba każdej restauracji, w której serwuje się dania kuchni arabskiej.- Hummus jest bardzo rozpowszechniony w Egipcie. Ten typowy składnik kuchni krajów Bliskiego Wschodu wywodzi się włanie z Egiptu. Jada się go codziennie i do każdego posiłku. To rodzaj przystawki, którš można jeć zarówno rano, w cišgu dnia i wieczorem - opowiada Mohamed Shawky, doradca ds. turystyki w ambasadzie Egiptu w Polsce. - Występuje w dwóch wersjach: zmiksowanej pasty i bardzo popularnej w Egipcie mieszanki całych, nieroztartych ziaren ciecierzycy z pozostałymi składnikami. Najczęciej wykonywany jest przez gospodynie w domu. wieże roliny, zioła i aromatyczne przyprawy sprawiajš, że smakuje znacznie lepiej niż ten sprzedawany w sklepach. Występuje w różnej postaci i podawany może być na różne sposoby. Hummus z tahini (masłem sezamowym) i przyprawami używany jest jako smarowidło do chlebków pita lub jako sos do mięs lub warzyw. W wersji niezmiksowanej służy jako zimna przekšska.Hummus wbrew pozorom jest bardzo prosty do przygotowania w warunkach domowych i w krajach, w których nie można dostać wieżej pasty, najlepiej wykonać jš na własnš rękę.Ciecierzyca to podstawaBazš hummusu jest zawsze, bez względu na przepis, ciecierzyca. To rolina stršczkowa. Jej jasne ziarenka o dziwnym kształcie przypominajšce trochę orzeszki. Ma delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak. Ciecierzyca wywodzi się z zachodniej Azji (gdzie znana jest już od tysięcy lat), ale dzi jest uprawiana niemal na całym wiecie. W Polsce rolina ta jest dobrze znana wegetarianom, ponieważ do oryginalnego smaku dochodzš jej wyjštkowe właciwoci. Ze względu na skład aminokwasów jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Ciecierzyca, zwane również grochem włoskim, jest dobrym ródłem białka i węglowodanów. Bogata jest w fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.Często wykorzystuje jš kuchnia indyjska. Używa się jej do sporzšdzania potraw typu curry, przekšsek czy chana masala. Młode nasiona i licie cieciorki je się na surowo, na przykład jako dodatek do sałatek. Ciecierzyca dobrze komponuje się z awokado, oliwš, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszkš, kolendrš, curry, kurkumš, gałkš muszkatołowš, cynamonem, serem twarogowym, rukolš, makaronem, owocami morza, boczkiem, cytrynš, pomidorami i parmezanem. To wspaniały dodatek do dań mięsnych i ryb. Jest idealna jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, a pasta z niej zrobiona wietnie sprawdzi się jako baza zupy. W wielu kuchniach wykorzystuje się mškę sporzšdzonš z ciecierzycy. Służy do wyrobu rozmaitych placków chlebopodobnych. We Włoszech jest to farinata. Z kolei bliskowschodni falafel jest wegetariańskš odpowiedziš na kebab. Aromatyczne i pikantne kulki sporzšdza się włanie z ciecierzycy i serwuje w chlebku pita.Właciwoci lecznicze ciecierzycy znane sš od dawna. Dzi stosuje się jš choćby do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Udowodniono, że jedzšc potrawy zawierajšce cieciorkę obniżamy poziom cholesterolu we krwi i wzmacniamy odpornoć. Naukowcy z Harvard School of Public Health podkrelajš jej korzystny wpływ na płodnoć. Okazało się, że ciecierzyca zawiera dużo tryptofanu - aminokwasu niezbędnego do wytwarzania ważnego neuroprzekanika, serotoniny. Wyższy poziom serotoniny pomaga radzić sobie ze stresem, a także sprzyja owulacji i zwiększa płodnoć kobiet.Ważny dodatekW skład hummusu, poza ciecierzycš, wchodzi też czosnek, tahini, oliwa, sok z cytryny i przyprawy. Z tych składników warto zwrócić szczególnš uwagę na tahini. To nic innego jak pasta z ziaren sezamu, kolejna nieodzowny produkt w kuchni bliskowschodniej. Wykorzystuje się jš do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do wypieków i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest też wietnš bazš do koktajli. Tahini można kupić, ale równie dobrze możemy zrobić jš sami tanio i szybo. Nie wymaga to żadnej większej wiedzy ani specjalnych zabiegów. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zintensyfikujemy zapach i smak ziaren, po czym wszystko dobrze zmielić. I gotowe.ml/mmch/kuchnia.wp.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]